Przegrzebki na porach

    Przegrzebki na porach

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Najlepiej zachować muszle przegrzebków, aby je podać w muszlach. Lubię ikrę, (pomarańczowa w świeżych przegrzebkach), więc dodaję ją do tego dania, ale to nie jest niezbędny składnik.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g masła pokrojonego w kostkę
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 4 pory (tylko białe części), pokrojone w słupki długości 5 cm
    • 1 marchew, pokrojona w słupki długości 5 cm
    • 250 ml wytrawnego białego wina (np. Muscadet)
    • sól i pieprz do smaku
    • 8 przegrzebków
    • 100 ml crème fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Połowę masła rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Podsmażać na nim przez 5 minut szalotkę. Dodać pora i marchew i smażyć przez 2 minuty. Dodać białe wino i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    2. W międzyczasie, w osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzać pozostałe masło. Gdy zacznie się rumienić, dodać przegrzebki. Smażyć je przez minutę z każdej strony.
    3. Do porów dodać crème fraiche i wymieszać.
    4. Na każdym talerzu ułożyć nieco pora z marchewką, a następnie dodać po 2 przegrzebki na osobę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis