Sałatka z przegrzebków i pomarańczy

    Sałatka z przegrzebków i pomarańczy

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przegrzebki (czyli inaczej muszle św. Jakuba) smaży się na patelni i podaje z chrupiącą sałatą i kawałkami pomarańczy. Doskonałe na przekąskę lub lekki lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 6 przegrzebków
    • 60 g roszponki
    • 50 g orzechów nerkowca
    • 1 pomarańcza podzielona na cząstki
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • świeżo zmielony różowy pieprz lub pieprz cayenne (opcjonalnie)
    • łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Ułożyć sałatę na talerzach. Dodać kawałki pomarańczy i posypać orzechami.
    2. Na patelni rozgrzać masło na dużym ogniu i smażyć przegrzebki przez minutę z każdej strony. Zdjąć patelnię z ognia i dodać nieco soku pomarańczowego, wymieszać i zdrapać z dna przypalone cząstki.
    3. Na talerzach ułożyć po jednym przegrzebku, a następnie skroić sosem z patelni.
    4. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić pozostałym sokiem pomarańczowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis