Zapiekany foie gras z kremem z soczeiwcy

    Zapiekany foie gras z kremem z soczeiwcy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mini pasztety z foie gras są pełne smaku. Łatwo się je przygotowuje, a są doskonałe jako przystawka, zwłaszcza z dodatkiem kremu z soczewicy.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
    • 1 łyżka creme fraiche
    • 250 g surowego foie gras
    • 250 g soczewicy
    • 500 ml mleka
    • 6 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 250 C. Zagotować mleko.
    2. W robocie kuchennym zmiksować foie gras z jajkami. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać mleko.
    3. Miksować jeszcze przez 30 sekund, a następnie wlać mieszaninę do kokilek. Przykryć folią aluminiową.
    4. Piec przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy pasztety się zetną, ale będą się trząść jak galaretka, wyjąć z piekarnika (pozostawić folię).
    5. W międzyczasie, w dużym garnku zagotować wodę. Dodać zioła i soczewicę. Gotować przez 20 minut, odcedzić i wymieszać soczewicę z creme fraiche (najlepiej użyć do tego celu ręcznego miksera).
    6. Wyjąć pasztety z foie gras - odwracając kokilki do góry dnem wprost na talerze. Podawać z kremem z soczewicy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis