Krewetki saute z czerwonym pieprzem i ananasem

    Krewetki saute z czerwonym pieprzem i ananasem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To danie to niezwykła kombinacja smaków: prawdziwa przyjemność w gotowaniu i w jedzeniu! Krewetki gotuje się w sosie azjatyckim, a następnie podaje z podsmażoną papryką, pomidorem i ananasem. Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 czerwona papryka
    • 2 pomidory
    • 230 g ananasa z puszki, pokrojonego na małe kawałki
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 1 łyżka oleju
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 cm kawałek imbiru, starty na tarce
    • 300 g krewetek, obranych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Paprykę pokroić w paseczki, a pomidory w kostkę. Odcedzić ananasa zachowując syrop. W misce wymieszać syrop z ananasa z sosem sojowym i skrobią kukurydzianą.
    2. W patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej i smażyć czosnek wraz z imbirem przez 30 sekund. Dodać paprykę i pomidory i smażyć przez 5 minut. Dodać ananasa.
    3. W osobnej patelni, na dużym ogniu smażyć przez 15 sekund krewetki w mieszaninie z syropem z ananasa.
    4. Na półmisku ułożyć nieco warzyw z ananasem, obok ustawić małą miseczkę z krewetkami w sosie i podawać z ryżem.

    rada

    Zamiast skrobi kukurydzianej można dodać mąkę ziemniaczaną.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis