Pieczone szparagi w occie balsamicznym

    Moja rodzinka uwielbia szparagi. Niestety, sezon na te pyszne warzywa jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać, kiedy są dostępne!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg szparagów
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 szczypta białego pieprzu
    • 4 łyżki octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ułożyć szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Pokryć szparagi tymi dodatkami i zapiekać w 220 C przez 15 minut, aż się lekko przyrumienią. Tuż przed podaniem skropić octem balsamicznym.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis