Pieczone szparagi w occie balsamicznym

    Pieczone szparagi w occie balsamicznym

    1polubienie
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Moja rodzinka uwielbia szparagi. Niestety, sezon na te pyszne warzywa jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać, kiedy są dostępne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg szparagów
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 szczypta białego pieprzu
    • 4 łyżki octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ułożyć szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Pokryć szparagi tymi dodatkami i zapiekać w 220 C przez 15 minut, aż się lekko przyrumienią. Tuż przed podaniem skropić octem balsamicznym.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis