Kiełbasa z karmelizowanymi jabłkami

    Kiełbasa z karmelizowanymi jabłkami

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To danie pochodzi z Francji, gdzie tradycyjnie spożywa się je w czasie Świąt. Kiełbasę smaży się na patelni i podaje z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 30 g orzechów włoskich
    • 4 kiełbasy wieprzowe
    • 60 g masła
    • 75 g rodzynek
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 duże jabłka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na 3 części.
    2. W teflonowej patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać cukier i pozwolić, aby się skarmelizował (ale nie przypalił!).
    3. Dodać jabłka i smażyć, często mieszając. Wmieszać orzechy i rodzynki. Zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie.
    4. W osobnej patelni rozgrzać olej. Ponakłuwać kiełbasę w kilku miejscach widelcem i smażyć na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż się upiecze w środku. Doprawić solą i pieprzem i podawać z jabłkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis