Banoffi

    Banoffi

    24polubienia
    3godz.10min.


    Zrobione przez 185 osób

    Usłyszałam o tym cieście w Anglii i, uwierzcie mi, jest pyszne. Również świetnie prezentuje się na talerzu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 130 g pokruszonych krakersów graham
    • 230 g masła
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 3 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 2 banany pokrojone w plasterki
    • 475 ml (2 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Wymieszać pokruszone krakersy graham z cukrem, roztopionym masłem lub margaryną i imbirem, aż wszystko się dobrze połączy. Wyłożyć na okrągłą blachę (lub blachę do tarty) o średnicy 23 cm i docisnąć dłonią. Schłodzić w lodówce.
    2. W rondelku przez 3 godziny gotować w wodzie zamkniętą puszkę mleka skondensowanego. Pilnować, aby w rondlu zawsze była woda. Zdjąć z ognia i studzić od 10 do 15 minut.
    3. Otworzyć puszkę i polać spód powstałą masą toffi. Pozostawić do ostygnięcia.
    4. Na toffi położyć plasterki bananów.
    5. Ubić 2 szklanki śmietany i wyłożyć łyżką na banany. Przed podaniem chłodzić w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    Mleko skondensowane mi nie wyszło, ale ciasto bardzo dobre - 23 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis