kiełbasa z jabłkami w sosie z calvados

    kiełbasa z jabłkami w sosie z calvados

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To danie pochodzi z Francji i tradycyjnie przygotowuje się je z kaszanki. Zwykła kiełbasa też będzie pasować - i to nawet bardzo! Podawać z ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 ml likieru calvados
    • 100 ml creme fraiche
    • 25 g masła
    • 6 kiełbas
    • 8 twardych jabłek
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. 4 jabłka obrać i drobno posiekać. Przełożyć do rondelka i dodać łyżkę wody. Gotować przez 15 minut, aż jabłka zmiękną. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby jabłka nie przywierały do dna rondelka.
    2. Kiełbasy ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, a następnie smażyć na teflonowej patelni, na małym ogniu przez co najmniej 10 minut.
    3. Obrać dwa pozostałe jabłka i pokroić na ćwiartki. W osobnej patelni, na małym ogniu stopić nieco masła. Wlać wino i wymieszać.
    4. Dodać creme fraiche i gotować jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
    5. Na talerzu ułożyć nieco musu jabłkowego, na musie ułożyć kiełbaski, pokrojone w ćwiartki jabłka, a na koniec polać całość sosem z calvados.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis