Sos normandzki

    Sos normandzki

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten sos wspaniale pasuje do ryb lub drobiu. Pochodzi z Normandii, dlatego stosuje się w nim tradycyjne produkty z tego regionu, jak na przykład wytrawny cydr i crème fraiche.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka mąki
    • 100 g masła
    • 500 ml wytrawnego cydru
    • 250 ml crème fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W małym rondelku przez 2 minuty gotować na małym ogniu 1 łyżkę mąki z 1 łyżką masła.
    2. Wmieszać cydr i doprowadzić do wrzenia - gotować, aż sos zgęstnieje, około 10 minut.
    3. Gdy sos zacznie ponownie wrzeć, dodać crème fraiche, a następnie zdjąć z ognia i wmieszać pozostałe masło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis