Czipsy solone z pieprzem

    Czipsy solone z pieprzem

    Zapisz do ulubionych
    18min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie ma nic lepszego od czipsów domowej roboty. Smakują o niebo lepiej od kupnych. Można je doprawić wedle upodobania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 młodych ziemniaków
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 13min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Ziemniaki pokroić równe, bardzo cienkie plasterki (użyć szatkownicy).
    2. Wytrzeć plastry ziemniaka czystą ściereczką (uwaga! ściereczka się pobrudzi, a plamy będzie ciężko sprać).
    3. Wlać olej do frytownicy i podgrzać do 180 stopni C.
    4. Wrzucić ziemniaki do frytownicy i smażyć przez 13 minut. Odcedzić.
    5. Przełożyć czipsy na papierowe ręczniki. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis