Banany w sosie karmelowym

    (105)

    Smaczny, szybki deser. Smakuje imponująco, gdy się go podaje z jeszcze bulgoczącym sosem! Podawać z lodami kokosowymi - jeśli się je lubi.


    Zrobione przez 92 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 110 g masła
    • 200 g (1 szkl.) bardzo drobnego cukru
    • 300 ml śmietany tortowej
    • 4 banany, obrane i przekrojone wzdłuż na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużej, ciężkiej patelni, na średnim ogniu stopić masło. Dodać cukier i gotować, mieszając, aż cukier się stopi i będzie jasnobrązowy. Mieszając, powoli dodać śmietanę (mieszanina będzie bulgotać). Gotować przez 1 minutę, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać banany i podgrzewać przez 2 minuty by dobrze przeszły ciepłem. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (105)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis