Bliny z łososiem, awokado i kremem z wasabi

    Bliny z łososiem, awokado i kremem z wasabi

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Elegancka i bardzo prosta przystawka. Na gotowe bliny nakłada się plasterki awokado, łososia, odrobinę kremu z wasabi, a następnie całość dekoruje się kawiorem i listkami selera naciowego. Jako przekąski na imprezę doskonale sprawdzą się małe bliny wielkości krakersów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 awokado pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka wasabi
    • 150 ml creme fraiche
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 3 łyżki wódki
    • 4 bliny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 8 plasterki surowego łososia (z filetu)
    • kawior do dekoracji
    • listki selera naciowego do dekoracji
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać creme fraiche z wasabi, wódką, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
    2. Marynować łososia w oliwie przez 1-2 minuty.
    3. Bliny podgrzać lekko w tosterze lub w mikrofalówce. Nakładać na każdego blina kilka plasterków awokado, łososia i nieco kremu z wasabi.
    4. Udekorować kawiorem i listkami selera.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis