Łosoś z kremowym szpinakiem

    Łosoś z kremowym szpinakiem

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To tego prostego, lecz wspaniale smakującego dania należy wybrać świeże steki z łososia. To lekki i świeży posiłek, który można podać na lunch lub obiad. Pasują do niego gotowane ziemniaki lub ryż.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 4 filety z łososia (po 200 g)
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 1 opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250 g)
    • 100 ml półtłustej śmietany
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku u tymianku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 cytryna pokrojona w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać filety z łososia i smażyć przez 15 minut, odwracając raz po upływie 7 minut.
    2. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażać szalotkę na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać szpinak i dusić, aż cała woda wyparuje. Dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje.
    3. Ułożyć filety z łososia na półmisku i skropić sokiem z cytryny. Posypać ziołami i udekorować plasterkami cytryny. Podawać ze szpinakiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis