Łosoś zapiekany w kokosie

    Łosoś zapiekany w kokosie

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To bardzo oryginalny i egzotyczny przepis - danie jest gotowe w mig, więc można je upiec nawet w środku tygodnia. Najczęściej podaję go z białym ryżem, ale dobrze pasowałby też dziki ryż lub pilaw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki lub filety z łososia
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 łyżeczka pasty imbirowej (lub mielonego imbiru)
    • 50 g listków świeżej kolendry
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g mąki pszennej
    • 80 g masła pokrojonego na małe kawałki
    • 40 g wiórków kokosowych
    • 1 łyżeczka curry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Filety z łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać czosnkiem, imbirem i kolendrą. Polać mleczkiem kokosowym. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. W misce wymieszać pocierając w palcach masło z mąką, kokosem i curry, aby powstały grudki. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Posypać tym rybę w naczyniu i piec przez około 35 minut, aż ryba się w środku upiecze, a wierzch się zrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis