Kasza manna z rumem i rodzynkami

    Kasza manna z rumem i rodzynkami

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mama zawsze gotowała nam kaszę manną, gdy byliśmy chorzy. Teraz dodaję do niej rodzynek i rumu i jem ją jako deser!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 ml rumu
    • 75 g rodzynek
    • 100 g kaszy mannej
    • 1 litr mleka
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
    • 50 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Do miseczki wlać rum i dodać rodzynki. Odstawić na około godzinę, aby namokły.
    2. W dużym garnku wymieszać mleko z kaszą manną. Gotować przez 10 minut na średnim ogniu, stale mieszając, aż kasza zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać wanilię, cukier i rodzynki. Można też dodać rum z rodzynek.
    3. Wlać do kokilek lub do głębokiego naczynia i odstawić, aby nieco przestygło.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis