Czekoladowe trufle z rumem

    Czekoladowe trufle z rumem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Nic nie smakuje tak wspaniale, jak trufle domowej roboty! Ciemną czekoladę miesza się z masłem, cukrem, creme fraiche, żółtkiem i rumem, potem tę masę formuje się w niewielkie kulki i obtacza w kakao. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru pudru
    • 100 ml creme fraiche
    • 2 żółtka
    • 250 g ciemnej czekolady (zaw. kakao 70 %)
    • 50 ml rumu
    • gorzkie kakao, cukier puder lub wiórki kokosowe do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Stopić czekoladę w kąpieli wodnej (umieścić miskę nad garnkiem z gotującą wodą).
    2. Dodać masło, cukier i wanilię - dobrze wymieszać.
    3. Zdjąć z ognia i, delikatnie mieszając, dodać 2 żółtka, creme fraiche i rum.
    4. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa musi być bardzo zimna i na wpół twarda.
    5. Do małej miseczki wsypać kilka łyżek gorzkiego kakao.
    6. Wyjąć masę czekoladową z lodówki, szybko formować małe kuleczki i obtaczać w kakao.
    7. Przechowywać w lodówce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis