Pieczone warzywa

    Pieczone warzywa

    2polubienia
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To bardzo uniwersalny przepis na pieczone warzywa: marchew i ziemniaki miesza się z tymiankiem i oliwą, a następnie piecze. Można też użyć innych warzyw, np. dyni, czerwonej cebuli, cukinii, czy bakłażana.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku
    • 5-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Dużą blachę do pieczenia posmarować 1 łyżką oliwy.
    2. Ułożyć warzywa na blasze, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić pozostałą oliwą i dobrze wymieszać.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli warzywa będą wysychać, dodać więcej oliwy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Zrobiłem i uważam, że jest ok. - 07 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis