Pieczona jagnięcina w kurkach z zieloną fasolką

    Pieczona jagnięcina w kurkach z zieloną fasolką

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wspaniałe danie na niedzielny obiad: mostek jagnięcy piecze się z dodatkiem lawendy, a następnie podaje z podsmażonymi kurkami i zieloną fasolką. Podawać po dwa kotleciki jagnięce na osobę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg zielonej fasolki, poprzycinanej na końcach
    • 2 mostki jagnięce
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 400 g kurek
    • 5 łodyżek lawendy
    • oliwa z oliwek (ile będzie trzeba)
    • 1 szczypta świeżego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 210 C.
    2. Umieścić łodyżki lawendy w mostkach jagnięcych. Związać mostki razem sznurkiem kuchennym.
    3. Posmarować je oliwą i piec przez 40 minut.
    4. W tym czasie ugotować zieloną fasolkę w osolonej wodzie (gotować przez 10 minut). Odcedzić.
    5. W patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać na średnim ogniu szalotkę przez 5 minut.
    6. Dodać kurki i smażyć, aż patelnia będzie sucha. Dodać fasolkę i podgrzewać przez kilka minut. Oprószyć tymiankiem.
    7. Wyjąć jagnięcinę z piekarnika, przeciąć sznurek i usunąć lawendę. Pokroić mostki na pojedyncze kotlety (z kością). Podawać z fasolką i kurkami.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis