Pieczona jagnięcina z fasolką

    Pieczona jagnięcina z fasolką

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 9 osób

    Ta jagnięcina jest soczysta i niesamowicie pyszna. Piecze się ją z dodatkiem fasolki flageolet. Najlepiej podawać ją z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka miękkiego masła
    • 1 udziec jagnięcy (1,5 kg)
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 6 ząbków czosnku, obranych
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 puszki (po 400 g) fasolki flageolet lub cannellini, odcedzonej i przepłukanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Włożyć jagnięcinę do dużego naczynia żaroodpornego. Ponakłuwać w 6 miejscach ostrym nożem i wetknąć w te miejsca ząbki czosnku. Posmarować masłem i oprószyć solą i pieprzem.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku, regularnie polewając sosami z dna brytfanki. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości udźca. Schemat jest taki: około 30 minut dla 1 kg, 40 minut dla 1,5 kg lub 50 minut dla 2kg.
    4. 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć wkoło jagnięciny fasolkę. Wymieszać z sosem z brytfanki. Nie piec mięsa zbyt długo! Powinno być nadal różowe!
    5. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć mięso na 10 minut, aby odpoczęło, a następnie pokroić w plastry. Udekorować natką pietruszki, a fasolkę podawać w osobnym naczyniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis