Pieczony kurczak w sosie migdałowym

    Pieczony kurczak w sosie migdałowym

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niezwykła wersja tradycyjnego pieczonego kurczaka. Podaje się go z migdałowo-cynamonowym sosem chlebowym. Doskonale nadaje się na niedzielny obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Pieczony kurczak
    • 1 cały kurczak (5 kg)
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cebula z powtykanymi kilkoma goździkami
    • Sos
    • 250 g blanszowanych migdałów
    • 250 ml bulionu drobiowego
    • 2 kromki białego chleba bez skórek
    • 1 szczypta mielonego cynamonu
    • 60 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3godz.20min.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. W skórze kurczaka zrobić nacięcie i wetknąć pod nią łyżkę masła (posługując się nożem). Pozostałym masłem posmarować kurczaka z wierzchu. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Do środka kurczaka włożyć cebulę z goździkami i ułożyć go na brytfance do pieczenia z kratką. Do brytfanki wlać 1 łyżkę wody i piec kurczaka przez 20 minut.
    4. Zmniejszyć temperaturę do 180 C. Przykryć kurczaka i piec przez co najmniej 3 godziny, regularnie polewając go sosem z dna brytfanki. Termometr do mięs wetknięty w najgrubszą część kurczaka powinien wskazywać 85 C.
    5. W międzyczasie przygotować sos: w robocie kuchennym zmielić migdały dodając odrobinę bulionu, aby powstała rzadka pasta. Dodać resztę bulionu, chleb i cynamon. Przelać masę do rondelka i podgrzewać. Wmieszać cukier i gotować, aż sos będzie gęsty. Przed podaniem sos przecedzić.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis