Pieczona wołowina z sosem madera i ziemniakami w rozmarynie

    Pieczona wołowina z sosem madera i ziemniakami w rozmarynie

    2polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 11 osób

    Eleganckie danie, które można z łatwością przygotować na oficjalny obiad. Może też stanowić ciekawą alternatywę dla niedzielnych obiadów z kotletem schabowym w roli głównej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ziemniaki z rozmarynem
    • 750 g ziemniaków pokrojonych na dość duże kawałki
    • 1 gałązka rozmarynu (same listki)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • Pieczona wołowina
    • 1 kg rostbefu wołowego
    • sól i pieprz do smaku
    • Sos
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka wody
    • 200 ml wina Madera
    • 1 cała gwiazdka anyżku
    • 200 ml bulionu wołowego
    • 200 ml creme fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać rozmarynem, solą i pieprzem, i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut.
    3. Dodać do ziemniaków rostbef. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 45 minut.
    4. W międzyczasie przygotować sos: w rondelku, na średnim ogniu podgrzewać cukier z wodą, aż się skarmelizuje.
    5. Gdy karmel zacznie tężeć, zdjąć rondel z ognia. Dodać wino i anyżek (uwaga: będzie pryskać!). Podgrzewać, stale mieszając, aż ilość wina zredukuje się o połowę. Dodać bulion wołowy, dobrze podgrzać całość, a następnie dodać creme fraiche. Wlać do sosjerki i wstawić w ciepłe miejsce.
    6. Wyjąć ziemniaki i pieczeń z piekarnika. Odstawić mięso na 10 minut pod "namiotem" z folii aluminiowej, aby odpoczęło, a następnie pokroić w plastry. Podawać plastry pieczeni z ziemniakami i z sosem.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    - - 16 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis