Risotto z parmezanem i białym winem

    Risotto z parmezanem i białym winem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 8 osób

    Risotto ze stopionym serem parmezan i porządną dawką białego wina. Takie proste, a takie eleganckie i pyszne! Idealne jako przystawka, gdy zapraszamy na obiad gości. Aby ładnie prezentowało się na talerzu, można je nakładać do okrągłych foremek do wykrawania ciastek, uklepać, wyjąć foremkę, a na wierzch risotto położyć listek szałwii.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 50 g posiekanej szalotki
    • 140 g ryżu do risotto
    • 60 ml wytrawnego białego wina
    • 3 łyżki creme fraiche lub śmietany 18%
    • 40 g startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Najpierw przygotować bulion, w którym ugotuje się ryż: w rondelku wymieszać kostkę rosołową z 600 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu.
    2. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać szalotkę i smażyć na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać ryż i smażyć przez 3 minuty, aż będzie przezroczysty. Dodać białe wino i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać chochelkę bulionu i mieszać, aż ryż wchłonie bulion. Powtarzać ten proces, aż do wyczerpania bulionu, lub do chwili gdy ryż będzie ugotowany al dente (czyli na półtwardo).
    3. Gdy ryż się ugotuje dodać creme fraiche, parmezan, sól i pieprz. Podawać na gorąco.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis