Sernik z sera ricotta ze spodem z ciasteczek

    Sernik z sera ricotta ze spodem z ciasteczek

    12polubień
    55min.


    Zrobione przez 21 osób

    Szukałam przepisu na lekki sernik, jaki jadłam latem we Włoszech. Ten jest niezwykle prosty i smakuje wspaniale. Jako spód używa się kruchych ciasteczek (np. digestives) lub kruchych pierniczków.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała tortownica

    • Spód
    • 180 g kruchych ciasteczek
    • 40 g masła o temperaturze pokojowej
    • Sernik
    • 500 g sera ricotta
    • 2 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 60 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Pokruszyć ciasteczka na dość duże okruchy. Dodać masło i wymieszać masę, a następnie wyłożyć nią dno tortownicy, dobrze dociskając. Wstawić do lodówki.
    2. Sernik: wymieszać trzepaczką ser ricotta z żółtkami, dodać mąkę i cukier puder. Białka ubić na sztywno, dodać do masy z ricottą i wymieszać łyżką.
    3. Wyłożyć masę łyżką na przygotowany spód ciasta i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 40 minut. Pilnować, żeby sernik się nie przypiekł: środek ma być nadal miękki pod koniec czasu pieczenia.
    4. Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na tak długo, jak tylko jest to możliwe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis