Ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym

    Ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym

    2polubienia
    2godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te kruche ciasteczka są doskonałe na Święta. Można je, oczywiście, jeść o każdej porze roku! A najlepiej smakują z polewą porzeczkową!

    Składniki
    ilość sztuk: 60 approximately

    • Ciasteczka
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka wody
    • 200 g masła pokrojonego w kostkę
    • 100 g cukru pudru
    • Nadzienie
    • 1 słoik (227 g) dżemu porzeczkowego
    • Polewag
    • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
    • 100 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.50min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Na stolnicy z mąki uformować kopczyk, zrobić w środku zagłębienie i wbić w nie 1 żółtko, dodać wodę, masło i 100 g cukru pudru.
    2. Za pomocą noża posiekać wszystkie składniki, a następnie wyrabiać ręką, aż powstanie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 10 minut.
    3. Na powierzchni lekko posypanej mąką przekroić ciasto na 3 części i rozwałkować. Wykrawać pożądane kształty (parami). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Wstawić na 10 minut do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 C.
    5. Piec ciastka na środkowej półce piekarnika przez 10-15 minut, aż się lekko przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę aby ostygły.
    6. Wziąć jedno ciastko, posmarować dżemem i skleić z drugim ciastkiem o takim samym kształcie. W ten sposób posklejać wszystkie ciasteczka.
    7. Polewa: wymieszać cukier puder z 2 łyżkami dżemu. Posmarować tym ciastka po wierzchu, kierując się od środka do zewnątrz.
    8. Odstawić na 2 godziny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis