Barwena z brązowym ryżem i syropem z cytrusów

    Barwena z brązowym ryżem i syropem z cytrusów

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 8 osób

    To danie wygląda i smakuje wspaniale, a nie zawiera zbyt wiele kalorii. Dobrze jest też zaprezentować wszystko ładnie na talerzu - dlatego czasem dodaję kilka kropel pesto, albo skrapiam octem balsamicznym. Barwena ma bardzo delikatny smak, ale mięso ma zwarte i łatwo się ją gotuje.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g brązowego ryżu
    • 2 pomarańcze
    • 1 cytryna
    • 1 łyżeczka cukru
    • 10 g masła
    • 4 filety z barweny
    • 4 pomidory suszone na słońcu
    • liście świeżego szpinaku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odstawić.
    2. Zetrzeć skórkę z cytryn i pomarańczy, a następnie wycisnąć z nich sok. Wlać sok do rondelka, dodać startą skórkę i 1 łyżeczkę cukru i gotować w rondelku na małym ogniu.
    3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i delikatnie obsmażyć rybę na średnim ogniu, po 3 minuty na każdą stronę. Doprawić.
    4. Na talerzu ułożyć ryż: ułożyć okrągłą wykrawaczkę do ciastek o średnicy 6 cm, wsypać do niej ryż i uformować ładny kształt. Na wierzchu ułożyć pomidory i liście szpinaku.
    5. Na tym ułożyć rybę i polać syropem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis