Kruche ciasteczka z dżemem malinowym

    Kruche ciasteczka z dżemem malinowym

    13polubień
    40min.


    Zrobione przez 20 osób

    Przepyszne i bardzo łatwe kruche ciasteczka przekładane dżemem malinowym. Można wykrawać dowolne kształty. Wspaniale smakują do kawy lub herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 jajko
    • dżem malinowy - ile będzie trzeba
    • 130 g solonego miękkiego masła
    • 250 g przesianej mąki pszennej
    • 80 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę.
    2. Dodać jajko i zmiksować. Stale mieszając, dodać mąkę i kontynuować mieszanie, aż powstanie ciasto.
    3. Umieścić ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować do grubości 2 mm.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    5. Wykroić ciasteczka o dowolnych kształtach. W połowie ciasteczek wykroić na środku małe otworki, mniejszą wykrawaczką.
    6. Piec ciastka przez około 5-10 minut pilnując, aby się nie przypaliły.
    7. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    8. Ciasteczka bez otworów posmarować cienką warstwą dżemu. Posklejać je z ciasteczkami z otworkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ZosiaPrusak
    autor:
    0

    bardzo smaczne i nie kruszą się to bardzo dobre ciasteczka.Choć zdziwiłam się że nie było proszku do pieczenia> - 17 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis