Makaroniki malinowe

    Makaroniki malinowe

    1polubienie
    1godz.13min.


    Zrobione przez 11 osób

    Te małe, malinowe ciasteczka mają śliczny różowy kolor i są niezwykle lekkie! Bardzo łatwo się je piecze. Dzieci na pewno będą zachwycone, a starsze mogą nawet pomóc przy pieczeniu!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 białka
    • 1 szczypta soli
    • 225 g cukru pudru
    • 175 g mielonych migdałów
    • 200 g dżemu malinowego
    • Kilka kropel czerwonego barwnika do żywności

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 13min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.13min. 

    1. Do miski wsypać szczyptę soli, dodać białka i ubić na sztywno. Dodać kilka kropel czerwonego barwnika - do uzyskania pożądanego odcienia.
    2. W misce wymieszać migdały z cukrem pudrem. Mieszając, dodać to do ubitych białek i kontynuować mieszanie, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
    3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. Wlać masę do woreczka dekoratorskiego i ściskając woreczek wyciskać masę na blachę tworząc ciasteczka o równej wielkości (trzymać worek równolegle do blachy!). Odstawić na 30 minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do 150 C.
    6. Piec makaroniki przez 13 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić.
    7. Do woreczka dekoratorskiego nałożyć nieco dżemu i nakładać go na płaską stronę połowy ciasteczek. Następnie składać ciasteczka jak kanapki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis