Tarta z malinami na francuskim cieście

    Tarta z malinami na francuskim cieście

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 6 osób

    Nadzienie tej tarty to krem z jajek, masła, migdałów i malin. Smakuje wybornie z dodatkiem musu jabłkowego.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 70 g miękkiego masła
    • 100 g cukru
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 125 g mielonych migdałów
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 125 g mrożonych malin, rozmrożonych
    • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Zmiksować masło z cukrem na kremową masę. Wmieszać roztrzepane jajka, mielone migdały i mąkę.
    3. Z ciasta wykroić koła o średnicy ok. 20 cm. Ułożyć je na dużej blasze lekko posypanej mąką. Środek ciasta posmarować kremem, pozostawiając niewielki margines od brzegu. Na wierzchu ułożyć maliny.
    4. Przykryć drugim kołem z ciasta. Zawinąć brzegi i dobrze skleić. Narysować na wierzchu wzorki za pomocą noża.
    5. W misce wymieszać roztrzepane żółtko z łyżką wody. Posmarować tym wierzch ciasta.
    6. Piec przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis