Sos malinowy

    (4)
    1 godz. 5 min

    Przygotowuję ten sos malinowy gdy jest sezon na maliny. Jeśli maliny nie są bardzo dojrzałe, albo bardzo aromatyczne, pod koniec można dodać cukru waniliowego. Jest doskonałym dodatkiem do lodów lub sernika na zimno. Doskonale nadaje się też jako dodatek do napojów.


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g świeżych malin
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Maliny włożyć do blendera i miksować przez 1 minutę.
    2. Przełożyć je na drobne sito umieszczone nad miską. Kiedy cały sok skapie do miski, wyrzucić nasiona, które pozostaną na sicie.
    3. Teraz do soku można dodać cukier waniliowy. Wymieszać i podawać na zimno.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (1)

    KarolSwitala
    autor:
    2

    proste i sprawdzone  -  14 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis