Charlotte z malinami

    Charlotte z malinami

    1polubienie
    12godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Charlotte to francuski deser z mlecznym kremem wymieszanym z puree owocowym. Podawać z dodatkowym sosem malinowym.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g)
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 500 ml mleka
    • 75 g cukru
    • 1 jajko
    • 2 żółtko
    • 50 g masła
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 500 g świeżych malin
    • 400 ml śmietany kremówki, ubitej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 12godz.35min. 

    1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć naokoło brzegów tortownicy i na jej spodzie.
    2. Przygotować krem mleczny:w 2 łyżkach zimnego mleka rozpuścić 2 łyżki mąki kukurydzianej.
    3. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier i powoli, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W misce wymieszać jajko i 2 żółtka, a następnie wmieszać do gorącego mleka.
    4. Do mleka z mąką kukurydzianą wlać kilka łyżek gorącego mleka, a następnie, dobrze mieszając, stopniowo dodawać pozostałe mleko. Wlać mieszaninę z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i wanilię. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą (aby powierzchnia deseru nie obeschła) i wstawić do lodówki.
    5. Puree malinowe: zmiksować maliny w robocie kuchennym, a następnie przecedzić przez sito aby pozbyć się pestek.
    6. Wymieszać powstały sok z malin z kremem mlecznym i z bitą śmietaną. Nałożyć tę masę na biszkopty w tortownicy. Wstawić na 12 godzin do lodówki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis