Banana Foster czyli banany flambirowane

    Banana Foster czyli banany flambirowane

    4polubienia
    10min.


    Zrobione przez 112 osób

    Banany pokrojone w plastry w ciepłym sosie cynamonowo-karmelowym z rumem. Podawać na lodach!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki cukru brązowego
    • 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 banan
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 60 ml rumu
    • 2 łyżki likieru bananowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W małej patelni, na średnim ogniu, stopić masło. Dodać cukier i cynamon, wymieszać i podgrzewać aż mieszanina zacznie bulgotać. Obrać banana i pokroić na ćwiartki. Do patelni dodać banana i sok z cytryny i podsmażać przez 3-4 minuty, polewając syropem.
    2. W patelni z długą rączką, na średnim ogniu, podgrzać lekko rum i likier bananowy. Podpalić alkohol i wlać ostrożnie na plasterki banana. Zdjąć patelnię z bananami z ognia i polewać plasterki banana sosem, aż ogień zgaśnie. Podawać zaraz po przygotowaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Magpie
    autor:
    3

    Banany flambirowane są wyśmienite! Niestety nie miałam likieru bananowego i tak wyszły znakomicie. Najlepiej podawać z lodami waniliowymi! - 06 lip 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis