Far Breton z rodzynkami

    Far Breton z rodzynkami

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pudding pochodzący z Bretanii, prosty i smakowity. Rodzynki można zastąpić suszonymi śliwkami. Jeśli przygotowujecie ten deser dla dzieci - nie dodawajcie rumu! Wtedy zamiast w rumie, rodzynki można namoczyć w wodzie lub w herbacie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 150 g rodzynek
    • 150 ml rumu
    • 4 jajka
    • 125 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 500 ml mleka
    • 2 łyżeczki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W małej miseczce namoczyć w rumie rodzynki.
    2. W średniej misce zmiksować jajka z mąką i cukrem na gładką masę. Miksując, stopniowo dodawać mleko.
    3. Rodzynki odcedzić (ten krok można pominąć, jeśli do deseru będzie dodawany rum). Włożyć je do naczynia żaroodpornego, rozkładając równomiernie na dnie.
    4. Wlać masę jajeczną do naczynia i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia deser się podniesie, a później opadnie - to jest całkowicie normalne!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis