Chlebek z rodzynkami

    Chlebek z rodzynkami

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 17 osób

    Zawsze piekę dwa bochenki tego chlebka i jeden zamrażam (bardzo dobrze się zamraża w szczelnym, plastikowym woreczku). Aby go rozmrozić, wystarczy go pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Można też rozmrażać go w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 360 g mąki
    • 20 g sody oczyszczonej
    • 3 szczypty soli
    • 260 g cukru
    • 40 g masła, stopionego
    • 5 łyżek rumu
    • 2 jajka
    • 200 ml mleka
    • 200 g rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Do miski przesiać mąkę, sodę, sól i cukier.
    2. W środek mąki wlać stopione masło, dodać rum i jajka, po jednym na raz, mieszając po każdym dodaniu. Ciasto ma być gładkie. Dodać rodzynki i znów wymieszać. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
    3. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować masłem 2 podłużne foremki.
    4. Podzielić ciasto na pół i wlać do foremek. Piec przez 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Liwkaaa
    autor:
    1

    - - 01 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis