Sałatka z komosy ryżowej z owocami morza

    Sałatka z komosy ryżowej z owocami morza

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Komosa ryżowa jest bardzo sycąca, a ponadto doskonale pasuje do owoców cytrusowych i owoców morza. Jabłko i ogórek nadają tej sałatce chrupkości i świeżości.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g komosy ryżowej
    • 1 łyżka startej skórki z cytryny
    • 4 łyżki jogurtu greckiego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 paluszki krabowe pokrojone w kostkę
    • 1/4 ogórka, obranego ze skórki
    • 1/2 jabłka (np. Granny Smith), pokrojonego w kostkę
    • 4 ogonków raków lub krewetek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ugotować komosę ryżową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić, a następnie wmieszać skórkę cytrynową.
    2. Wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym i paluszkami krabowymi.
    3. W szklance lub na półmisku ułożyć warstwę z komosy ryżowej, następnie ułożyć warstwę jogurtu, na to jabłka i ogórki, a na koniec udekorować ogonkami raków lub ugotowanymi krewetkami.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis