Babka z serkiem śmietankowym

    (576)
    1 godz. 35 min

    Moje dzieci od zawsze zachwycają się tym ciastem. Są już dorosłe, ale kiedy wracają do domu pytają mnie czy upiekę im „ich babkę”. Przepis jest prosty.


    Zrobione przez 560 osób

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 340 g masła
    • 225 g serka śmietankowego
    • 600 g (3 szkl.) cukru
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 6 jajek
    • 430 g (3 szkl.) mąki tortowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Wysmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 25 cm.
    2. Utrzeć masło z serkiem śmietankowym i cukrem do uzyskania jasnej masy. Wmieszać aromaty waniliowy i migdałowy.
    3. Miksując, dodawać na przemian mąkę i jajka, zaczynając i kończąc na mące. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    4. Piec w temperaturze 165°C przez 1 godzinę i 15 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (576)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis