Babka z serkiem śmietankowym

    Babka z serkiem śmietankowym

    7polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 556 osób

    Moje dzieci od zawsze zachwycają się tym ciastem. Są już dorosłe, ale kiedy wracają do domu pytają mnie czy upiekę im „ich babkę”. Przepis jest prosty.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 340 g masła
    • 225 g serka śmietankowego
    • 600 g (3 szkl.) cukru
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 6 jajek
    • 430 g (3 szkl.) mąki tortowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C. Wysmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 25 cm.
    2. Utrzeć masło z serkiem śmietankowym i cukrem do uzyskania jasnej masy. Wmieszać aromaty waniliowy i migdałowy.
    3. Miksując, dodawać na przemian mąkę i jajka, zaczynając i kończąc na mące. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    4. Piec w temperaturze 165°C przez 1 godzinę i 15 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis