Pasta z pigwy (membrillo)

    Pasta z pigwy (membrillo)

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ta owocowa pasta jest doskonałym dodatkiem do deski serów. Doskonale pasuje do serów o wyrazistym smaku. Spróbujcie ją przygotować na następne przyjęcie!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1,5 kg cukru
    • 2 litry wody
    • 2 kg pigwy, posiekanej wraz ze skórką
    • ser do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać kawałki pigwy. Gotować przez 20 minut, aż pigwa będzie miękka. Odcedzić i rozgnieść widelcem.
    2. Włożyć owoce do garnka i dodać cukier. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Pasta powinna łatwo odchodzić od garnka.
    3. Wylać pastę na arkusz papieru do pieczenia i odstawić na kilka dni, aby wyschła. Gdy wyschnie z jednej strony, odwrócić na drugą stronę i dalej suszyć.
    4. Gdy wyschnie całkowicie, pokroić w pożądane kształty. Można ją przechowywać przez kilka miesięcy, ale nie w szczelnym opakowaniu.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis