Quiche lorraine z szynką

    Quiche lorraine z szynką

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Quiche lorraine smakuje mi bardziej z szynką niż z boczkiem. Błyskawicznie się ją piecze - to doskonałe danie dla początkujących kucharzy! Ciasto kupuje się gotowe.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 5 jajek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 3 łyżki creme fraiche
    • 200 g startego żółtego sera
    • 250 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 210 C. Jeśli potrzeba - rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.
    2. Jajka roztrzepać w misce. Doprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową, creme fraiche i żółty ser.
    3. Ciasto w foremce posypać szynką i wlać na to masę jajeczną.
    4. Piec przez 40 minut, aż się z wierzchu przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis