Przepiórka z suszonymi śliwkami i ziemniakami

    Przepiórka z suszonymi śliwkami i ziemniakami

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    To bardzo elegancki posiłek, doskonały na oficjalne przyjęcia. Całe przepiórki dusi się wraz z ziemniakami w słodko-kwaśnym sosie z sherry z dodatkiem suszonych śliwek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 cytryny pokrojonej na 6 części
    • 1 szalotka
    • 100 ml wody
    • 18 suszonych śliwek bez pestek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 duże ziemniaki pokrojone w kliny
    • 50 ml sherry
    • 6 całych przepiórek
    • 75 g rodzynek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę.
    2. W środek każdej przepiórki wetknąć kawałek cytryny, oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie na patelni podsmażyć z każdej strony na rumiano.
    3. Gdy przepiórki się podsmażą, dodać szalotkę i smażyć przez około 5 minut.
    4. Dodać ziemniaki i 100 ml wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ziemniaki powinny być nadal dość twarde.
    5. Dodać suszone śliwki, rodzynki i sherry; gotować przez 15 minut.
    6. Jeśli potrzeba, dodać do patelni więcej wody, tak aby powstał rzadki sos.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis