Babka z orzechami pekan

    Babka z orzechami pekan

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 311 osób

    Aby otrzymać ciasto bardziej orzechowe, szklankę mąki można zastąpić szklanką zmielonych orzechów pekan.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 25 g posiekanych orzechów pekan
    • 430 g (3 szkl.) mąki tortowej
    • ½ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 225 g masła
    • 600 g (3 szkl.) cukru
    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 230 g kwaśnej śmietany
    • Polewa
    • 120 g (1 szkl.) cukru pudru
    • 3 łyżki soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 150°C. Posmarować tłuszczem i posypać mąką formę do babki (może być z kominkiem). Wsypać do formy orzechy pekan. Odstawić.
    2. Do średniej miski przesiać mąkę z solą i sodą. Odstawić.
    3. W dużej misce zmiksować masło ze śmietaną i cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu, a następnie wmieszać wanilię. Stale mieszając dodawać na przemian mieszaninę z mąką i śmietanę.
    4. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 75 do 90 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.
    6. Pozostawić ciasto w formie na 20 minut, a następnie odwrócić formę do góry dnem na metalowej kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    7. Polewa: w małej miseczce wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym i wanilią. Polewać jeszcze ciepłe ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis