Przepiórka z kremem z foie gras

    Przepiórka z kremem z foie gras

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wykwintna przystawka lub lekki lunch, który na pewno przypadnie do gustu Waszym gościom. Udka przepiórcze smaży się na patelni i podaje z puree z selera i kremem z foie gras.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 selera pokrojonego w kostkę wielkości 2 cm
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • 100 g foie gras
    • 2 łyżeczki masła
    • 300 ml creme fraiche
    • 8 udek przepiórczych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Łyżeczkę masła stopić na patelni na małym ogniu. Dodać seler i smażyć przez 5 minut aby zmiękł. Przykryć i dusić przez 30 minut.
    2. Zdjąć z ognia i rozgnieść dobrze widelcem. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.
    3. W rondelku podgrzać na średnim ogniu creme fraiche. Dodać foie gras i przyprawy. Gotować, aż foie gras się rozpuści. Odstawić.
    4. W czystej patelni rozgrzać pozostałą łyżeczkę masła. Smażyć udka przez 1 minutę na każdą stronę. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie podawać z puree ziemniaczanym i kremem z foie gras.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis