Gofry dyniowe

    Gofry dyniowe

    3polubienia
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te smakowite gofry są niezwykle lekkie i uzależniające. Można do nich dodać nieco cynamonu, goździków, czy gałki muszkatołowej. Podawać z lodami waniliowymi lub z syropem klonowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 100 ml oleju roślinnego
    • 2 jajka
    • 300 g mąki pszennej
    • 300 ml ciepłego mleka
    • 75 g puree z dyni lub musu jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wymieszać porządnie mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i jajkami.
    2. Podgrzać mleko w mikrofalówce lub w małym rondelku i dodać do miski z mąką. Szybko wymieszać, aby ciasto było gładkie.
    3. Dodać olej i puree z dyni i wymieszać.
    4. Smażyć wafle w gofrownicy zgodnie z instrukcjami producenta urządzenia.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis