Schab z szybkowaru

    Schab z szybkowaru

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 49 osób

    Ten schab jest gotowy w mniej niż 1 godzinę. Jest prosty, a smakuje wyśmienicie. Podawać z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 słoik (300 g) pieczarek
    • 3 ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół
    • 300 ml wody
    • 5 pomidorów przekrojonych na ćwiartki
    • 1 szczypta ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ostrym nożem zrobić w schabie 6 nacięć i wetknąć w nie czosnek.
    2. W szybkowarze, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, podsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
    3. Dodać cebulę, pomidory, pieczarki (wraz z płynem) oraz wodę. Zamknąć szybkowar i sprawdzić zawór. Zmniejszyć ogień na średni
    4. Gotować przez około 25 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.
    5. Otworzyć szybkowar i wyjąć schab. Nabrać około 2 łyżki wywaru i wymieszać go z mąką kukurydzianą. Wlać z powrotem do szybkowaru i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje.
    6. Tuż przed podaniem włożyć mięso z powrotem do szybkowaru, aby się podgrzało. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    4

    Nie miałam pomysłu ma obiad i szukałam czegoś prostego, ale dobrego. Udało się Osobiście nie lubię pieczarek marynowanych, więc dodałam garstkę grzybów suszonych (wcześniej obgotowanych). Zamiast mąki kukurydzianej jako zagęszczacza użyłam zmielonego siemienia lnianego, choć pewnie może być również zwykła mąka. Wyszła pychotka! - 24 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis