Tadżin z jagnięciny z szybkowaru

    Tadżin z jagnięciny z szybkowaru

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 10 osób

    Dzięki szybkowarowi to danie jest gotowe w niecałą godzinę. Szkoda, że tak szybkowar jest tak mało popularny! Podawać z kuskusem lub kaszką bulgur.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1,5 kg łopatki jagnięcej pokrojonej na kawałki
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 cebule drobno posiekane
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 szczypta szafranu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 500 g suszonych śliwek bez pestek, namoczonych w wodzie
    • 100 g migdałów w płatkach
    • 1 łyżka nasion sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Do szybkowaru wlać oliwę i rozgrzać ją na średnim ogniu. Dodać mięso i smażyć przez kilka minut, aż się zrumieni. Dodać czosnek, cebulę, imbir i szafran. Doprawić solą i pieprzem. Zamknąć szybkowar i gotować przez 30 minut od momentu, gdy zacznie gwizdać.
    2. Studzić przez 10 minut, a następnie otworzyć szybkowar, dodać śliwki i cynamon i gotować jeszcze przez 20 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.
    3. Przed podaniem posypać sezamem i migdałami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ZacieraczkiZacieraczkiDoBetonu
    1

    Można robić Tadżin zastępczo w garnkach, ale dla smakoszy nie polecam. Po co to robić? Można kupić w Polsce za około 150 zł, oryginalny Tadżin i zrobić to tak, by poczuć prawdziwy smak i zapach. Przywiozłem z Maroko Tadżin i korzystam z niego. Jest o wiele lepszy, niż używane u nas tradycyjnie grille, które są zresztą szkodliwe dla zdrowia i nie wiem dlaczego tak powszechnie używane. Poza tym TADŻIN jest prostszy w obsłudze, a produkty z niego zdrowe i można tworzyć na nim prawdziwe cuda, mięso, owoce warzywa - także wszystko razem jako gotowe danie - 22 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis