Cytryny konserwowane

    Cytryny konserwowane

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Marynowane cytryny są często używane do dań ze Środkowego Wschodu. Dzięki temu przepisowi zrobisz sobie własne cytryny. Jest prosty i szybki! Takie cytryny mogą też być dobrym podarunkiem dla kogoś, kto lubi gotować.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg organicznych cytryn
    • 250 g soli morskiej (grubo lub drobno ziarnistej)
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Cytryny umyć, a każdą naciąć z boku. Lekko rozchylić skórkę i włożyć do środka nieco soli morskiej.
    2. Słoiki i pokrywki wysterylizować, wkładając je do dużego garnka z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Ostrożnie wyjąć je z garnka szczypcami.
    3. Do słoików nałożyć cytryny i wlać tyle oliwy, aby je przykryła. Zakręcić słoiki, a zawartość zużyć w ciągu 1-2 miesięcy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis