Krewetki po gujańsku

    Krewetki po gujańsku

    Zapisz do ulubionych
    8godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To przepis pochodzący z Gujany Francuskiej, krewetki w innej, ciekawej odsłonie, ale bardzo łatwo je przygotować. Olej annato można znaleźć w sklepach z żywnością orientalną lub ze zdrową żywnością. Ma ciemno pomarańczowo-czerownawy kolor i robi się go z nasion drzewka annato. Można go ewentualnie zastąpić oliwą z oliwek, albo można zrobić własny olej annto, mieszając 250 ml oliwy z oliwek z 8 łyżkami nasion annatto, a następnie podgrzewając tę mieszaninę na średnim ogniu przez 5 minut.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Krewetki
    • 1 l wody
    • 500 g obranych krewetek
    • 1 pęczek ziół (tymianek, liść laurowy, pietruszka)
    • 1 marchew, pokrojona w plastry
    • 1 cebula drobno posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 mała papryczka chili
    • Sos
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
    • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
    • 1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
    • sok z 2 limonek
    • 1 szczypta papryki w proszku
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 10 goździków
    • 200 ml oleju annatto

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.35min. 

    1. W rondelku, na średnim ogniu podgrzać litr wody z dodatkiem soli, pieprzu, ziół, cebuli, marchwi i chili. Dodać krewetki i gotować przez 4 minut. Przecedzić przez sito i wlać do dużej miski.
    2. W osobnej misce wymieszać czosnek z cebulą, marchwią, ogórkiem, papryką, sokiem z limonki, papryką w proszku, zielem angielskim i goździkami. Dodać ugotowane krewetki i olej annato i dobrze wymieszać. Odstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
    3. Podawać schłodzone z pieczonymi ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis