Prosta zapiekanka ziemniaczana

    Prosta zapiekanka ziemniaczana

    7polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 8 osób

    To dość wyrafinowany sposób na podanie zwykłej bulwy. Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki zapieka się z podsmażonym czosnkiem, cebulą i bekonem, w sosie śmietanowym i pod kołderką z sera. Doskonała na zimę!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 plasterki chudego bekonu pokrojone w cienkie paseczki
    • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 300 ml mleka
    • 50 g startego żółtego sera o wyrazistym smaku
    • 100 ml śmietany 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać bekon i smażyć przez kilka minut. Wyłożyć zawartość patelni na papierowe ręczniki i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. W dużej misce wymieszać plasterki ziemniaków z solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem, bekonem i mlekiem. Przełożyć to do dobrze wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać śmietaną i posypać startym serem.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, aż się z wierzchu ładnie przyrumieni. Podawać na gorąco wprost z naczynia żaroodpornego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Niestety po upieczeniu wszystko pływało w tym mleku, więc ewidentnie coś jest nie tak. Po odlaniu mleka jadłem ugotowane ziemniaki z cebulą i boczkiem - smakowo ok, ale to chyba powinno się związać jakoś, albo mleko zredukować...? - 01 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis