Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem Reblochon

    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem Reblochon

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ugotowane ziemniaki, boczek i pyszny francuski ser Reblochon zapieczone razem - pyszne! Jako dodatek proponuję smaczną sałatkę i obiad gotowy.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 łyżka oleju
    • 2 cebule pokrojone w talarki
    • 100 g boczku pokrojonego w cienkie plasterki
    • 400 ml białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 grube plastry sera Reblochon

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Ziemniaki umyć, ale nie obierać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i gotować ziemniaki przez 20 minut na średnim ogniu. Kiedy będą ugotowane - obrać i pokroić w plasterki.
    3. W patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać boczek i ziemniaki. Smażyć przez 15 minut.
    4. Do patelni wlać wino, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach ułożyć ser.
    5. Piec przez 30 minut, aż zapiekanka będzie z wierzchu lekko przyrumieniona.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis