Babka z likierem Irish cream

    Babka z likierem Irish cream

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 994 osoby

    Bardzo smaczna babka z polewą i z likierem Irish cream. Doskonała na każdą porę i na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 110 g posiekanych orzechów pekan
    • 500 g (1 opakowanie) gotowej mieszanki do przyrządzenia babki
    • 1 opakowanie (90 g) budyniu waniliowego
    • 4 jajka
    • 60 ml (1/4 szkl.) wody
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 180 ml (3/4 szkl.) likieru Irish cream
    • 120 g masła
    • 60 ml (1/4 szkl.) wody
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 60 ml (1/4 szkl.) likieru Irish cream

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąka formę do babki o średnicy 25 cm. Dno formy posypać równomiernie posiekanymi orzechami.
    2. W dużej misce wymieszać ciasto w proszku z budyniem. Dodać jaja, 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju i 3/4 szklanki likieru Irish cream. Miksować przez 5 minut na dużej prędkości. Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w formie przez 10 minut, a następnie odwrócić na talerzu. Ponakłuwać wierzch i boki ciasta. Za pomocą łyżeczki polewać wierzch ciasta polewą, a boki posmarować za pomocą pędzelka. Pozostawić do wchłonięcia polewy, a następnie powtarzać, aż cała polewa zostanie wykorzystana.
    4. Polewa: w rondlu wymieszać masło z 1/4 szklanki wody i 1 szklanką cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki likieru, wymieszać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis