Wieprzowina z fenkułem

    Wieprzowina z fenkułem

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To danie jest doskonałe na niedzielny obiad. Moim zdaniem połączenie wieprzowiny z fenkułem jest po prostu boskie! Zwykle podaję do niego puree ziemniaczane i kalafiora.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 kg wieprzowiny bez kości (schab, polędwica)
    • 1 kg świeżego fenkułu pokrojonego na grube plasterki
    • 1 cebula pokrojona w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 300 ml bulionu drobiowego
    • 300 ml białego wina
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Do szybkowaru wlać oliwę, mięso oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony na rumiano.
    2. Wyjąć mięso z garnka i odłożyć na talerz. Do garnka dodać czosnek, białe wino i bulion. Podgrzać na dużym ogniu i zdrapać z dna garnka przypalone resztki.
    3. Włożyć mięso z powrotem do szybkowaru, zamknąć szybkowar i gotować przez 45 minut od czasu kiedy zacznie gwizdać.
    4. Gdy cała para wyleci, ostrożnie otworzyć szybkowar i dodać cebulę oraz fenkuł. Zamknąć szybkowar ponownie. Gotować jeszcze 20 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.
    5. Wyjąć z szybkowaru wieprzowinę i warzywa i wstawić w ciepłe miejsce. Wstawić szybkowar bez przykrycia na średni ogień i redukować sos przez kilka minut. Jeśli będzie zbyt rzadki, można dodać łyżkę mąki, aby go zagęścić (dodając mąkę należy sos stale mieszać).
    6. Podawać wieprzowinę z sosem i z warzywami.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis