Kotlety schabowe w sosie musztardowym

    (5)

    To prosty i szybki przepis na smaczne danie obiadowe. Można też je podać gościom. Zwykle podaję je z makaronem spaghetti, ale makaron może być dowolny. Dobrze też smakuje z ryżem.


    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 cienkie plastry schabu
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 ml białego wina
    • 150 ml creme fraiche
    • 2 łyżki musztardy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W patelni rozgrzać oliwę i smażyć schab na średnim ogniu przez około 8-10 minut na każdą stronę, aż nie będzie już w środku różowy. Oprószyć kotlety solą i pieprzem do smaku. Zdjąć je z patelni i odstawić.
    2. Do patelni wlać wino i doprowadzić do wrzenia, zdrapując przypalone resztki z dna. Gotować, aż wino się po połowę zredukuje.
    3. Dodać creme fraiche i musztardę, dobrze wymieszać, a następnie włożyć z powrotem na patelnię kotlety. Doprawić sos do smaku. Gotować kotlety w sosie przez 5 minut na małym ogniu, nie pozwalając by sos się zagotował!
    4. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis